Caravana CIVIS a însemnat și locul de întâlnire al reprezentanților din mai multe școli implicate în proiect. Directorii instituțiilor au subliniat la aceste întâlniri importanța acestui parteneriat în care, de cele mai multe ori, există posibilitatea unei comunicări directe între centrele proiectului. Astfel CIVIS-ul a devenit o punte de mult timp așteptată între comunități. Dacă se face o retrospectivă a poveștilor de viață prezentate în aceste caravane, vom observa că acestea aduc la un numitor comun, de cele mai multe ori, comunitățile implicate, care se confruntă cu aceleași provocări.

Marți 24 februarie, Caravana CIVIS   a poposit la Școala Gimnazială din Vulcan. În cadrul caravanei a fost susținută activitatea cu tema „Școala ne imprietenește”, activitate nonformală din cadrul proiectului CIVIS, în care școala noastră este parteneră. Activitatea a debutat cu dezbaterea pe tema necesității implicării școlii și comunității în vederea diminuării riscului de părăsire timpurie a școlii de către tinerii care fac parte din grupurile dezavantajate. Elevii Scolii Gimnaziale Vulcan au pregătit activități nonformale, dansuri populare românești, ateliere de lucru, pictuta, modelaj, colaj, activitate în care au fost implicați și tinerii și adulții participanți la programul „A doua șansă

Marți, 26 martie 2015, Caravana CIVIS a ajuns la Școala Gimnazială Nr.2 „Ovid Densușianu” Făgăraș. Aici a fost locul de întâlnire al tinerilor, al adulților participanți la programul „A doua șansă” părinți, al cadrelor didactice, reprezentanților ai comunității locale și ai ONG-urilor interesați de susținerea tinerilor în vederea inserției pe piața muncii. Acțiunea a fost moderată de către Mircea Voicu, realizator programe Nova TV. Campania de conștientizare a populației în vederea prevenirii și reducerii fenomenului de părăsire timpurie a școlii, prin intermediul Caravanei CIVIS, a constituit un „releu de transmisie” a intențiilor proiectului pentru comunitate, pentru grupurile țintă pe care le vizează, respectiv: preșcolari, școlari mici, tineri care au părăsit timpuriu școala fără a finaliza cel puțin ciclul primar, adulți care doresc să continue studiile pentru a se putea integra în comunitate.

Un succes demn de luat în considerare l-a avut desfășurarea caravanei la Hârseni. Proiectul a fost amplu diseminat la nivelul comunităţii, şcoala având un feed-back foarte bun din partea Consiliului, Primăriei, Bisericii şi nu în ultimul rând a Poliţiei. Aici s-au prezentat exemplele de bună practică din proiect, implicarea tuturor instituțiilor în acest program. În numeroase situaţii, primăria a sprijinit în probleme de deplasare a cadrelor didactice sau a cursanţilor la locaţia Măliniş. Şcoala şi comunitatea din Hârseni sunt o singură structură, deoarece relaţia părinte– elev este foarte strânsă, iar… unii părinţi sunt, prin acest proiect, chiar elevi.

***

Proiectul CIVIS este derulat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați și Concept Electronics SRL pe parcursul a 18 luni, în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015. Proiectul își propune să reintegreze în sistemul de învățământ copii și tineri care au abandonat școala și care provin din județele Brașov și Galați, astfel încât cât mai mulți dintre ei să finalizeze cel puțin ciclul primar de școlarizare. În plus, obiectivul proiectului este să susțină preșcolarii și elevii proveniți din comunități dezavantajate, din cele două județe, prin acțiuni integrate de reducere a abandonului școlar și a riscului de părăsire timpurie a școlii.